Prezentarea si diferentele regimurilor de stoc en-gros si en-detail

Prezentare

Asa cum se stie, comertul se poate desfasura sub forma comertului cu amanuntul (en –detail) sau cu ridicata (en-gros). Baza legala pentru definirea celor doua tipuri de gestiuni este OG 99/2000 .

Art. 4 al acestei ordonante prevede urmatoarele definitii:

Normele legislative privind comerțul, acesta se poate desfășura sub forma comerțului cu amănuntul (en-detail) sau comerț cu ridicata (en-gros).

Baza legala pentru definirea celor doua tipuri de gestiuni este OG 99/2000 . Art. 4 al acestei ordonante prevede urmatoarele definitii:

  • comert cu ridicata/de gros – activitatea desfasurata de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari in scopul revanzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti sau utilizatori profesionali si colectivi;
  •  comert cu amanuntul/de détail – activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;

    Important

  • Cele doua activitati nu se pot desfasura in aceeasi structura de vanzare (în cazul vânzărilor cu regim en-detail – vânzarea se face cu bon fiscal, în cazul în care este vorba despre regim en-gros – vânzarea se face cu factura)

Diferente

In BOCP punct de lucru/magazie are un regim pentru stoc: en-detail sau en-gros.
In regimul en-gros produsele se tin pe stoc la pretul de achizitie si se scad de pe stoc la pretul de achizitie.
In regimul en-detail produsele se tin pe stoc la pretul de vanzare si se scad de pe stoc la pretul de vanzare. La editarea unui pret de vanzare se genereaza automat un proces verbal pentru schimbarea pretului pe baza caruia se scot produsele de pe stoc la pretul vechi si se reintroduc la pretul nou

Modificare Regim

Modificarea regimului de lucru din en-gros la en-detail nu este posibila. In acest caz se poate doar crea un nou punct de lucru si transfera produsele catre noul punct definit in regimul en-gros.

Vezi aici cum se face schimbarea din regimul en-detail la en-gros