Factură proformă

1) Din punct de vedere contabil, factura proforma nu este document justificativ in baza caruia sa se poata inregistra in contabilitate bunurile si serviciile livrate/prestate.

In sensul juridic, factura proforma este un document emis de vanzator prin care se specifica produsele ce se vor vinde, cu caracteristicile lor principale si pretul, tinand loc de oferta, pe care emitentul trebuie sa o respecte pe durata de valabilitate a acesteia. Factura proforma nu se inregistreaza in contabilitate, deoarece nu este un document justificativ al operatiunilor economice, potrivit prevederilor OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Factura proforma are doar un rol informativ, cu privire la viitoarea factura, pentru a putea lua o decizie in acceptarea unei oferte.

2) Factura proforma nu este document de plata. In timp ce factura este o cerere de plata pentru marfurile livrate/serviciile prestate, factura proforma este o invitatie la cumparare, trimisa unui cumparator potential.

In practica exista societati care decid folosirea proformelor ca instiintari de plata in avans pentru clientii carora le vand bunuri/servicii.

In concluzie, factura proforma nu constituie obligativitate de plata pentru client.
Daca in contract este prevazuta aceasta situatie , sa achitati in baza unei facturi proforme, atunci prevederile contractuale au caracter de obligativitate.

Factură Proformă în BOCP

factura proforma