Inventariere produse

Aplicație: BOCP Gestiune Stoc și Vânzări; Modul: Inventar produse

Introducere

Inventarierea este un proces prin care se reconciliază stocul scriptic cu stocul faptic (cel numărat și real) din programul de gestiune.

Pentru a ușura procesul de inventariere programul, oferă o procedură simplă:

 • se creează un inventar nou, pentru care se specifica data inventarului. Programul, va folosi stocul din data inventarului, iar miscările efectuate după inventar, nu sunt incluse în calcularea stocului;
 • daca in timpul inventarului, se receptioneaza produse și se vând de pe stoc am realizat o facilitate de a recalcula stocul scriptic.
 • pentru a efectua inventarul, sunt oferite 2 opțiuni:
  • se numără manual fiecare produs, și se introduce numarul real în program;
  • se scanează codul de bare la fiecare produs. Programul calculeaza stocul unui produs, în funcție de numărul de scanări ale aceluiași produs;
 • se va ajunge astfel la o listă cu produse, lângă fiecare din acestea, fiind afișat stocul din soft și stocul numărat. Se pot filtra doar produsele cu diferențe pentru a recalcula si verifica stocul;
 • după ce s-a constatat că diferențele numărate, sunt reale se generează un proces verbal de inventariere;
 • pe baza procesului verbal de inventariere, cu un click, se aplică diferențele la stocul scriptic, astfel: unde lipsesc produse, se va înregistra lipsa pe baza inventarului, unde sunt mai multe produse decât scriptic se va înregistra plusul în program;
 • pentru ambele cazuri se va calcula atat valoarea diferenței de plus și minus, cât și balanța.

Important de știut

La crearea inventarului se salveaza lista de produse și stocurile din moment.

Stocurile sunt afactetat inclusiv de recepțiile și vânzările nefinalizate, adică în cazul în care avem vânzări deschise care scad deja stocul, inventarul va raporta stocul din momentul creării inventarului. Este recomandat să se închidă toate documentele înainte de a începe inventarul.

Mișcările de stoc după crearea inventarului nu vor apărea pe inventar!

Astfel dacă începem un inventar, acesta va contine stocul de 10 bucăți la un produs. Apoi să presupunem că se vând 5 bucăți. Pe inventar în continuare va fi raportat stocul de 10 bucăți și la introducerea stocului real trebuie introdus stocul din momentul inventarului. Se pot face vânzări în continuare dar este importat ca pe inventar să trecem stocul ce am avut înainte de a face alte vânzări.

În cazul în care se corecteaza o recepție sau bon de vânzare avand dată anterioară sau identică cu data inventarului (aceeași zi), trebuie ACTUALIZATE stocurile scriptice pe inventar cu ajutorul butonului de recalculare stocuri scriptice, astfel inventarul va raporta stocul actualizat.

Configurare

Pentru a crea un inventar nou se intra in modulul de Gestiune -> Inventar

Se creaza un inventar nou, se alege punctul de lucru, si data.

Se introduce stocul faptic la fiecare produs. Poate fi scanat cu scanner sau introdus manual.

Dupa finalizarea inventarului trecem pe tab-ul ‘Proces verbal de inventariere‘ pentru a reconcilia diferentele constatate.

Dupa apasarea butonului se afiseaza procesul verbal cu diferentele constatate, pentru a le regla se apasa butonul Reconciliere stoc conform procesului verbal.

Mentiuni:

 • inventarul reconciliat poate fi stornat, redeschis si modificat.
 • butonul de storno se gaseste la finalul paginii Proces verbal de inventariere.
 • daca se gasesc produse in stoc faptic care nu au fost receptionate niciodata, trebuie receptionate manual.
 • in cazul in care dupa data deschiderii inventarului faceti modificari retroactive ex: modificati o receptie anterioara -> trebuie apasat butonul ‘Recalculeaza stoc scriptic’ de la unelte.

Acest script trebuie rulat numai daca s-au facut modificari retroactive, dupa inceperea inventarului.