Emitere si stornare avansuri cu bon fiscal

Aplicație: BOCP CloudGest și BOCP CloudBill; Modul: Gestiune Stoc

Introducere

Mai jos prezentam procedura de incasare avansuri cu bon fiscal si stornarea acestora in BOCP CloudBill si CloudGest.

Teoria vanzarii cu avans

Avansurile sunt incasari temporare si nu se contabilizeaza ca si venituri realizate, ci sunt contabilizate intr-un cont temporar, din acest motiv sunt tratate putin diferit decat vanzarile obisnuite.

Incasare avansuri

In practica incasam 100 lei avans pentru un produs care va fi livrat in cateva zile sau clientul doreste o rezervare. Avem doua optiuni:

  1. emitem o factura fiscala pe care trecem un serviciu “avans masa rotunda” 1 bucata 100 lei. Putem specifica “avans 10%” sau “avans 100 lei din 500”, factura apoi poate fi achitata prin banca sau bon fiscal
  2. cream doar un bon vanzare pe care trecem serviciul “avans masa rotunda”, 1 bucata, 100 lei si scoatem bonul fiscal in valoare de 100 lei.

Automatizare: la emiterea facturii putem selecta un produs si completam campul “avans” cu un procent. BOCP va emite factura de avans (doar serviciu) si va aparea un buton pe factura pentru a emite automat factura storno si vanzarea produsului de pe stoc in mod automat. Din pacate nu e la fel de simplu la bonuri fiscale din cauza legislatiei si limitarilor de bonuri fiscale storno.

Finalizarea vanzarii si stornarea avansului

Cele mai multe modele de case de marcat nu permit stornari (vanzari cu minus), acest lucru fiind posibil doar cu imprimanta fiscala. Vom prezenta aici o solutie alternativa:

  1. deoarece trebuie sa vindem produsul actual de pe stoc la pretul intreg, vom face o vanzare normala la produs si vom scoate un bon fiscal la suma intreaga.
  2. separat, se emite o factura fiscala catre client pe care trecem stornarea avansului “storno avans 100 lei”, cantitate: -1, pret: 100 lei si inchidem factura. vom avea o factura cu -100 lei si astfel datoram clientului 100 lei pe care ii platim clientului cu o dispozitie de plata sau prin ordin de plata. Daca clientul este persoana juridica, acesta poate emite chitanta pentru suma.

Cazul in care clientul plateste diferenta cu cardul:

  1. emitem bonul de vanzare la fel, continand produsul la pret intreg, dar inainte sa inchidem bonul, introducem suma platita cu cardul sa fie exact diferenta ramasa
  2. va iesi un bon fiscal cu plati combinate, de exemplu 100 lei cash si 400 lei card si procesam plata cu cardul 400 lei in POS.
  3. emitem separat factura fiscala cu storno avans -100 lei si restituim banii cu dispozitie de plata, care practic se compenseaza cu incasarea cash de 100 lei si suntem pe 0.

Alternativ putem incasa de la client 500 de lei si viram in contul lui 100 lei pe baza facturii storno.

Rugam clientii sa verifice procedura cu legistlatia curenta si cu contabilul.