Agenti de vanzari

Aplicație: BOCP Gestiune Stoc și Vânzări; Modul: Agenți vânzări

Introducere

Acest modul permite definirea agenților, alocarea agenților la contacte sau vânzări, definirea unui comision agent, calcul comision dupa vânzare, rapoarte. Cont agent pentru a-și vedea comisioanele și sold.

Configurare

Pentru a configura un agent de vanzari se acceseaza modulul de Contacte-> Agenti vanzari si se selecteaza din lista de contacte. In momentul in care se configureaza agentul de vanzari se stabileste si comisionul care i se aloca.

La Setări modul-> Setări generale se pot defini Alocarea și calculul comisioanelor și dreptul agenților de a adăuga manual contacte noi în sistem sau utilizând formularul Adaugare prin CUI

setari generale agenti

La Setări modul->Grupe de agenți se pot defini grupele de agenți și se pot seta comisioanele aferente grupelor.

grupe agentiDacă se editează o grupă de agenți , se pot defini reguli de comisioane dinamice pe baza rulajului din luna anterioara sau se pot implementa la cerere reguli și pentru alte perioade, ca de exemplu ultimele 3 luni sau 6 luni.

reguli comisioaneReguli de aplicare comision:

 1. Dacă un agent are valoarea comisionului alocat >0 atunci se va lua în considerare comisionul lui fix.
 2. Dacă un agent nu are comision, atunci se va lua în considerare comisionul grupei la care este alocat.
 3. Dacă grupa în care este alocat agentul are reguli de comisioane definite și una dintre reguli intră în vigoare, atunci se va lua în considerare comisionul din regulă astfel:
  • Dacă este setat un comision de 5% pentru grupă, toți agenții vor avea comision 5% implicit, unde se pot seta plaje de comisioane
   1. pentru rulaj 1000-1999.99 comisionul sa fie 6%
   2. pentru rulaj 2000-2999.99 comisionul sa fie 7%
  • !!! Dacă nu se vor defini alte plaje după 2999.99, iar rulajul agentului va fi mai mare decât ultima plajă definită, atunci se va lua în considerare comisionul implicit de 5% !!!
  • Dacă sunt mai multe reguli definite care ar fi aplicabile atunci se va lua în considerare comisionul cel mai mare

Clienții pot fi alocați unui agent astfel:

 • De pe Profilul Agentului se poate aloca un client la agent utilizând butonul Aloca un contact

alocare client la agent

 • Din modulul de Agenda Contacte se poate aloca agentul la client de pe profilul clientului.

 • Din modulul de Agenda contacte prin Import lista de contacte dintr-un fișier excel -> Import customizatimport alocare agent

De asemenea există opțiunea de a defini reguli separate de comisionare pentru abonamente în momentul în care se activează un abonament din modulul de Vânzări-> Abonamente. După ce a fost activat abonamentul, se intră la tab-ul Comisioane de unde se alocă agentul , procentul și câte luni vor fi comisionate.

Functionalități

In momentul in care se emite o factura, se aloca automat comisionul din totalul facturii agentului de vanzari. De pe factura fiscala se poate verifica comisionul aferent facturii, de la tab-ul Comisioane.

Pe profilul agentului se poate verifica dacă sumele sunt corecte la tab-ul Rulaje. Se poate verifica rulajul încasărilor de la clienții alocați agentului pentru o perioadă selectată (ex. luna trecută)Pe bonul de vânzare se poate vedea dacă clientul este alocat la un agent, iar dacă utilizatorul are drept de acces la modulul Agenți vânzări poate da click pe numele agentului pentru a deschide fișa de agent.

Tot de pe bonul de vânzare se poate verifica situația comisioanelor acordate. Se afișează lista tuturor agenților care primesc comision în urma respectivului bon de vânzare (dacă clientul este alocat la mai mulți agenți toți vor primi procentul aferent!!)

Agenții pot fi alocați manual la o anumită vânzare (dacă agenții sunt alocați manual nu li se va aloca automat clientul în fișa de profil ci doar pentru vânzarea respectivă!!)

Pentru a vedea dacă s-a calculat corect comisionul apare pe listă și o mențiune(în exemplul din imaginea de mai jos vedem că acel 15% este luat pe baza regulii de rulaj luna anterioară.

La lista agenți comisionați se afișează și câmpurile comision custom și comision grupă pentru a fi mai clar ce tipuri de comisioane potențiale există.comisioane potentiale

Comisionul se validează automat in momentul in care factura/bonul de vânzare se achită.

Urmatorul pas este decontarea comisionului; se acceseaza tab-ul Nedecontate din modulul Agenti vanzari, se bifeaza agentul la care se doreste decontarea si se apasa tab-ul Decontare.

Explicatii sistem comisionare:

Tip vanzare comisionata

Facturi emise: se vor genera comisioane doar daca se emite o factura catre clientii agentului.
Toate vanzarile (Bonuri de vanzare): se vor genera comisioane la toate bonurile de vanzare (util daca se fac vanzari cu bon fiscal, la care nu se emit facturi.

Sistemul de generare comisioane

Comisioanele se vor calcula imediat dupa vanzare si se vor autovalida la incasarea completa a vanzarii:

 • In acest model la inchiderea unei facturi sau vanzari se genereaza comisioanele pentru agentii alocati la vanzare sau factura.
 • Comisioanele initial apar neconfirmate, iar in momentul incasarii complete a facturii sau a vanzarii se vor autoconfirma comisioanele.
 • Data confirmarii va servi pentru a raporta comisionul pentru luna in care s-a incasat factura.
 • In acest sistem nu se vor comisiona incasarile partiale, comisioanele fiind validate doar la incasarea compleata a vanzarii.

Comisioanele se vor calcula din incasarile din luna anterioara:

 • Acest sistem permite utilizarea plajelor definite la grupe.
 • Astfel se pot defini reguli de comisionare, de exemplu 0-10000 lei rulaj = 5% comision si 10001-20000 lei rulaj = 10% comision.
 • In acest caz comisionul se poate genera doar dupa ce s-a inchis luna.
 • Avand in vedere ca in primele zile ale unei luni se mai pot introduce incasari pentru luna anterioare, se recomanda generarea comisioanelor doar in data de 4-5 a unei luni.
 • In acest sistem, se aloca agentii doar la facturi sau la toate vanzarile, conform setarii la TIP VANZARE COMISIONATA, si apoi se iau toate incasarile din luna comisionata (chiar si cele partiale) si se calculeaza un singur rand de comision ce este automat si confirmata fiind deja calculat din sumele incasate.